Защитниците на консервативната реторика често твърдят, че съвременните млади хора решават“ да

...
Защитниците на консервативната реторика често твърдят, че съвременните млади хора решават“ да
Коментари Харесай

Може ли медийното представяне да обърква сексуалната идентичност на подрастващите

Защитниците на консервативната изразителност постоянно настояват, че актуалните млади хора „ вземат решение “ да имат нетрадиционна полова ориентировка или изпитват съмнения в половата си еднаквост поради „ мода “, наложена заради по-широкото показване на свързани тематики в медийното пространство в последните години. Тоест, че медиите и натискът от страна на връстниците ги карат да се съмняват в себе си или да се презентират по избран метод, с цел да се впишат.
Прочетете още
Опасение и на редица родители е, че децата им може да се  „ заразят “  от публични трендове, вместо да са в действителност правилни на самите себе си и своите лични чувства и усеща.

Наративите, потвърждаващи такива страхове, описват за „ бързо настъпваща полова дисфория “, т.е. за неотложно разбиране на идентичности без достатъчното им обсъждане и осмисляне. Това е един от главните причини против необятното застъпване на тематики, свързани със секс, полова ориентиация и еднаквост, в публичното пространство, медиите, образованието, изкуството.

Авторите на ново проучване, оповестено в списание Pediatrics, обаче ненапълно развенчават този разказ, защото сред 2017 година и 2019 година не е имало нарастване на броя на младежите, които се разпознават като транс или небинарни – даже в противен случай, става известно, че пропорцията им е намаляла в интервала. Изследователите преглеждат данни от Проучване на рисковото държание на младежта на Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите за упоменатия времеви откъслек. Проучването събира данни от младежи на възраст сред 12 и 18 години, които живеят в 16 разнообразни щата на Съединени американски щати – една от страните по света, в които посочените тематики все още са най-широко застъпени в публичния разговор.

В рамките на изследването на участвалите подрастващи е заложен следният въпрос: „ Някои хора се разказват като транссексуални, когато техният пол при раждането не съответствува с метода, по който мислят или усещат във връзка с своя пол. Ти трансджендър ли си? “. Опциите за отговор са „ да “, „ не “, „ не знам “ и „ не разбирам въпроса “. Като вземат поради единствено отговорите „ да “, откривателите откриват, че през 2017 година 2,4% от 91 937 интервюирани юноши са се самоопределили като транссексуални. През 2019 година едвам 1,6% от 105 437 интервюирани юноши са се разпознали по същия метод. Според ученните това понижение е несъвместимо с изказванието, че „ общественото заразяване “ убеждава повече младежи изкуствено да възприемат друга еднаквост заради подобряването на медийното показване. Изследователите също по този начин показват постоянно по-високите равнища на тормоз, с който се сблъскват намерено транс младежи, отбелязвайки, че подобен тормоз би работил по-скоро като възспиращ фактор, в сравнение с като мотиватор за изявяване като транс.

Хипотезата за  „ общественото заразяване “  не устоя на инспекция и не би трябвало да се употребява, с цел да се аргументира против даването на полово обучение на подрастващите.

Така твърди старшият началник на проучването доктор Алекс С. Кеуроглиан, шеф на Националния център за опазване на здравето на LGBTQIA+ към Института Фенуей и Програмата за полова еднаквост на психиатричната болница в Масачузетс. Съгласно противоположните изказвания, общественото влияие може единствено по себе си да докара до неочаквана смяна на ориентацията или идентичността на младеж по време на или след пубертета заради обществено въздействие и желанието му да се впише в средата си. Бързо настъпващата полова дисфория се разграничава от поредната, настойчива и упорита полова дисфория, която транс децата в предпубертетна възраст нормално изпитват в детството.

Наративите за обществено заразяване се преповтарят в информационния дискурс на десни политици и деятели, посредством който се опълчват на приобщаващи публични промени и промени в посока предварителна защита на насилието, аргументирайки се с обичайни или религиозни полезности. Наред с техните изказвания обаче многочислени изследвания демонстрират, че неналичията на публично приемане, грижа и законово открита протекция способстват за високите равнища на самоубийства, зависимости, душевен проблеми и виктимизация измежду младежта. Приемането, комуникирането и справедливото отнасяне на всички членове на обществото са нужни за цялостното му богатство.

Източник: mamamia.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР